verhoging laag btw-tarief

Het lage btw-tarief gaat per 1 januari 2019 omhoog, van 6% naar 9%. De verhoging betreft met name levensmiddelen, geneesmiddelen, de kapper, de fietsen- en schoenmaker, boeken, tijdschriften, de sportschool, bloemen, planten en bijvoorbeeld werkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar.

Het overgangsrecht zal soepel zijn

  • Levert u aan ondernemers, dan bent u verplicht een factuur uit te reiken. Als u de factuur in 2018 uitreikt, maar de betaling pas in 2019 ontvangt en/of de prestatie in 2019 verricht/levert, mag u toch het 6%-tarief toepassen. Dit kan interessant zijn als veel wordt geleverd aan zogeheten BTW-vrijgestelde ondernemers zoals ziekenhuizen/medici. Wordt de factuur in 2019 uitgereikt, dan geldt het 9%-tarief, ook als de prestatie in 2018 is verricht/geleverd.
  • Voor BTW-ondernemers die het kasstelsel toepassen (dat zijn er maar weinig), is het anders. Zij zijn de BTW verschuldigd op het moment dat zij de betaling ontvangen. Als zij nog van het 6%-tarief willen profiteren, dan zullen zij de betaling in 2018 moeten ontvangen. Wordt in 2019 betaald, dan is het 9%-tarief van toepassing.
  • Bij prestaties aan particulieren geldt geen factuurplicht. Om bij prestaties aan particulieren nog te profiteren van het 6%-tarief, dan moet er in 2018 betaald worden.

Tip

Dit biedt bijvoorbeeld schilders de mogelijkheid nu al diensten in rekening te brengen tegen het lage btw-tarief en deze pas in 2019 uit te voeren. De particulier moet dan wel in 2018 hebben betaald.

Uitzonderingen

Is de factuur te laat uitgereikt, dus niet uiterlijk de 15e van de maand volgend op de maand van prestatie/levering, dan geldt dit laatste moment als moment ter bepaling van welk tarief van toepassing is.

En indien de BTW-heffing is verlegd, is BTW verschuldigd als de prestatie is verricht, niet het moment waarop de factuur is uitgereikt. Denk aan de buitenlandse ondernemer die aan u levert.

Toepassing in uw specifieke situatie

Ontvangt u graag advies over wat u nu het beste kunt doen in uw specifieke situatie, dan kunt u met uw vragen terecht bij uw vaste contactpersoon bij VDVDG. Zij helpen u graag verder. Bent u nog niet bekend bij ons kantoor maar ontvangt u wel graag advies hierover? Neem dan contact met ons op, u vraagt naar Karin van der Hoeven: kvanderhoeven@vdvdg.nl en 071-4090409.

Er zijn meer wijzigingen in de fiscale regelgeving die wellicht ook van toepassing zijn op uw situatie. Raadpleeg ons dossier met de eindejaarstips, wij hebben er 8 voor u geselecteerd.

 

Eindejaarstips 2018